Friday, 21 November 2014

TIPS MENDIDIK DAN MEMAHAMI ANAK









Mendidik merupakan sesuatu perbuatan pendidikan. Sama ada mendidik dengan baik atau jahat. Yang pastinya, kesemua ibubapa ingin mendidik anak-anak kearah kebaikan. Begitu juga dengan cikpah, sudah tentu suatu hari nanti cikpah nak didik anak dengan cara Islam.




Ok, cikpah da cakap maksud mendidik..

So, cikpah nak share dengan readers semua, bagaimana cara nak mendidik dan memahami anak dengan kaedah yang betul walaupun cikpah belum kahwin dan belum mempunyai cahaya mata pun. Itu dah tentulahkan.., sebab belum kahwin, mana nak ada anakkan.. =))

Suatu hari nanti cikpah pasti jadi ibu juga.. inshaaAllah.. moga dapat mendidik anak sendiri nanti.






Antara kaedahnya adalah:



Tips #1

Jangan sesekali pukul anak dari lutut keatas.



Tips #2

Rotan atau pukul anak ditelapak kakinya.

Secara saintifiknya ada kaitan dengan refleksologi dan merangsang ke bahagian otak.


Sabda Rasulullah S.A.W: " Berguraulah dengan anak kamu kala usianya satu hingga tujuh tahun. Berseronok dengan mereka, bergurau hingga naik atas belakang pun tak apa. Jika suka geletek, kejar atau usik anak asalkan hubungan rapat. Lepas tujuh tahun hingga 14 tahun kita didik dan ajar, kalau salah pukullah dia (sebagai pengajaran)."



Tips #3

Jangan gunakan tangan atau anggota tubuh kita untuk memukul anak dengan tangan dan jangan sesekali menampar anak pakai tangan kita. Nanti anak akan jadi bertambah degil dan nakal serta tak boleh control.



Tips #4

Pandanglah anak kita dengan pandangan kasih sayang

Pandangan ini akan membuatkan anak kita lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran.



Tips #5

Mulakanlah hidup anak kita dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak kita malu dan merasa rendah diri.

Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan.



Tips #6

Berikan anak kita pelukan setiap hari.

Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yang lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk. Maka, selalulah peluk anak-anak kita.



Tips #7

Apabila berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga.

Anak-anak kita cepat membesar, masa itu terus berlalu dan takkan kembali. Maknanya, kita takkan dapat balik moment yang telah berlaku bersama anak-anak.







Tips #8

Berikan peneguhan setiap kali anak kita berbuat kebaikan.

Maksudnya, berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya.



Tips #9

Janganlah mengharapkan anak kita yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan. Mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.



Tips #10

Tenangkan anak kita setiap kali mereka memerlukannya.



Tips #11

Tunjukkan kepada anak kita bagaimana cara menenangkan diri.

Mereka akan menirunya.



Tips #12

Jangan sesekali mengeluh.

Didalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah kita mengeluh.

Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.



Tips #13

Dengarlah cerita anak kita, cerita itu tak akan dapat kita dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran kita untuk bercakap.

Ini akan mengajar anak kita tentang giliran untuk bercakap.



Tips #14

Dengarlah mimpi ngeri anak-anak kita.

Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.







Tips #15

Hargailah permainan kesayangan anak kita.

Dalam masa yang sama mereka juga akan menghargai barangan kesayangan kita. Elakkan membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.



Tips #16

Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya.

Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak kita belajar menghargai. Anak-anak jiran yang datang ke rumah kita juga akan belajar menghargai orang lain.



Tips #17

Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar.

Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.



Tips #18

Luangkan masa bersama anak kita diluar rumah.

Peganglah tangan anak-anak apabila kita berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan kita.



Tips #19

Janganlah membiarkan anak-anak kita tidur tanpa ciuman selamat malam.



Tips #20

Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. =))

Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang kita pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak kita mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.



Tips #21

Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah.

Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.



Tips #22

Terimalah yang kadangkala kita bukanlah ibubapa yang sempurna.

Ini akan mengurangkan stress menjadi ibubapa.



Semoga tips ini dapat membantu semua pembaca untuk mendidik anak-anak syurga kita dan mendorong mereka ke arah kebaikan.

Anak-anak adalah ahli syurga yang kita tidak sedari. Salah kita mendidik mereka, maka terkeluarlah mereka dari landasan syurga.





SELAMAT MENDIDIK ANAK SYURGA SEMUA!









love you,
Cikpah


Wednesday, 19 November 2014

Sarapan pagi MUDAH dan CEPAT



Assalamu'alaikum dan haiiii semua DVUS readers...


Hari ni awak semua sarapan pagi tak?
Ifa dah sarapan tadi.. sarapan pagi mudah dan cepat.


Korang sarapan ape ye?


Ppssssstt...  Tahu tak sarapan pagi tu ape?
Sarapan adalah hidangan pertama diambil selepas kita bangun dari tidur malam. Kebiasaannya dimakan pada awal pagi sebelum menjalankan kerja harian kita.

Sarapan merupakan hidangan yang sangat-sangat penting Satu sarapan pagi yang lengkap dapat membakar semangat kita untuk bersedia menghadapi tugasan pada hari itu.

Secara amnya, kanak-kanak dan pelajar yang mengambil sarapan pagi mempunyai lebih banyak tenaga dan sentiasa bersemangat untu belajar di sekolah mahupun didalam kelas mereka sepanjang hari.

Sekiranya kita tidak mengambil sarapan pagi, kita akan bertindak sebagai seorang yang pemarah, kelihatan resah dan berasa lesu sepanjang hari.

Antara hidangan sarapan yang diperlukan oleh kita setiap pagi ialah:
 *karbohidrat seperti bijirin 
*buah-buahan dan sayur-sayuran
*protein seperti telur, daging atau ikan
*minuman seperti teh, kopi, susu atau jus buah-buahan .



Oleh disebabkan itu, sarapan sangat WAJIB diambil setiap pagi oleh kita. Tak kira peringkat usia, kita perlu berSARAPAN!


Korang perasan tak?
Kebanyakkannya, pelajar-pelajar IPT selalu lesu didalam kelas, tidak memberi tumpuan sepenuhnya, dan kurang bertenaga semasa sesi pembelajaran.



Apa faktor yang menyebabkan mereka jadi begitu?
Salah satu faktornya adalah TIDAK SARAPAN PAGI!

sebab tidak sarapan pagi adalah:
*lewat bangun
*kelas terlalu awal pagi
jadi, mereka tidak sempat bersarapan.

Oleh itu, apa tindakan anda sebagai ibu bapa yang mahukan prestasi anak cemerlang didalam kelas??
Sarapan bagaimana yang anda perlu sediakan?
sudah tentu anda mahukan sarapan pagi MUDAH dan CEPAT. Betul tak?

Sebab, kebanyakkan orang, selalu lewat bangun untuk ke kelas dan sebagainya. Yang bangun awal tu bagus.. Tapi yang selalu lewat2 nih..
Bagaimana nak sediakan sarapan pagi MUDAH dan CEPAT tu?

Ok, sini ifa nak kongsikan sarapan pagi MUDAH dan CEPAT yang ifa hari-hari buat dan minum.
sangat sangat mudah dan cepat. sepantas XYZ!

Nota kaki:
*Sarapan ifa lengkap dengan 
#12x ganda susu segar
#2x ganda daging
#4x ganda telur

nak tahu apa dia?????


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


BAHAN-BAHAN:

3 sudu besar ESP Shaklee
3sudu besar minuman sunquick berperisa oren
(ikut la feveret korg, nak letak ribena ke, dutch lady stoberi ke tapi jgn yg berkafein)
400ml air sejuk (ifa prefer air ais)

CARANYA:
Campurkan kesemua tu dalam shaker.
shake well. siap!
Da boleh minum. kenyang!

*selamat mencuba!*

*sambil berjalan p kelas pun boleh shake2

*sekiranya anda campurkan dengan minuman yang dah siap dibancuh, tidak perlu tambah air. 
contohnya: dutch lady stoberi tu. masukkan je 400ml dalam shaker. letak ESP. shake.

MUDAH ke MUDAH?
CEPAT ke CEPAT?

(^.^)



Sekiranya anda ingin mencuba kenikmatan dan kekenyangan serta resepi SARAPAN PAGI MUDAH DAN CEPAT, boleh dapatkan ESP shaklee dari ifa bila-bila masa.

ESP tu ape??
Nantikan entry seterusnya.. hehe daaaaa 





love you,
ummi syifa






Tuesday, 11 November 2014

WE SHARE WE CARE




Assalamu'alaikum dan salam sejahtera DVUS Readers..



wahh.. you ouls  still gojes, still look cute.. and please stay on  DVUS updaters...


TODAY, 
WE SHARE WE CARE.

Ape yang dikatakan "we share we care"?
WE SHARE WE CARE adalah sharing @ perkongsian cerita @ pengalaman pengguna dan pengamal produk- produk shaklee yang konsisten @ baru menggunakannya untuk mencegah serta menghalang segala masalah penyakit yang dihadapi oleh mereka. Sangat positif effectnya selepas mereka consume shaklee.

Oleh disebabkan itu, ifa dah sediakan kesemuanya mengenai testimoni shaklee ni.
boleh rujuk semua poster dibawah ini.





























































sekiranya anda memerlukan produk shaklee.. boleh rujuk dengan ifa. ifa akan guide anda sehingga mendapat kesan yang positif. ifa juga sediakan konsultansi percuma kepada customer ifa.

jangan malu jangan segan silu untuk bertanya.
contact ifa ada tertera di setiap poster dan dibawah ni.
jemput untuk beramah mesra  (=





love you,
ummi syifa





Wednesday, 5 November 2014

MINYAK IKAN SHAKLEE



Assalamu'alaikum dan haiii dear DVUS readers...

moga semua berada dibawah lindungan Allah S.W.T...


okay, hari ni ifa nak share sikit tentang minyak ikan.. 

korang tahu tak ape itu minyak ikan?
minyak ikan juga dikenali sebagai omega-3. Dalam Shaklee, minyak ikan diberi nama sebagai OMEGA GUARD.
nak tahu lebih lanjut tentang minyak ikan ?  Jemput baca poster ifa nih.. buat khas untuk korang! (:



sekarang korang dah tahukan ape itu OMEGA GUARD dan kenapa tubuh memerlukan omega-3.

Oleh itu, ifa nak sharing lagi dengan korang kenapa OMEGA GUARD Shaklee ni lagi TERBAIK dari omega-3 jenama lain.


berdasarkan poster di atas ni, korang boleh tengok kandungan produk mana yang terbaik untuk korang membuat pilihan? sebab, omega-3 tidak dihasilkan oleh tubuh badan kita sendiri, ingat tu ye..  TIDAK DIHASILKAN OLEH BADAN SENDIRI!!!

bagi ifa, ifa akan pilih OMEGA GUARD  SHAKLEE berbanding yang lain. sebab, kandunagn omega-3 didalam omega guard shaklee ialah 99% berbanding dengan produk lain.

kalau korang tak percaya, korang boleh tengok poster dibawah ni dan beli dan cuba makan sendiri!


selain itu, kenapa omega guard shaklee menjadi rebutan.. kerana kandungan omega-3 nya lah yg SUPER DUPER HEBAT! 99% omega-3 setiap sajian tidak ada pada produk lain melainkan Omega Guard Shaklee.


Poster yang atas ni merupakan sebahagian orang yang memerlukan omega guard. SEBAHAGIAN okey.. kalau nak tahu lagi, siapanya boleh guna @ memerlukan omega guard, boleh lihat poster yang dibawah ni.


korang yang ade soalan @ pertanyaan @ bagaimana nak dapatkan shaklee omega guard ni. boleh hubungi ifa di talian 
013-4148423.
sms / whatsapp / telegram / koling2

facebook ifa juga korang boleh bertandang. jangan malu2, segan okeyh.


Ini pula merupakan sebahagian testimoni omega guard. actually, banyak sebenarnya testimoni. tapi nanti korang serabut plak kn.. so, ifa amik 2 jew letak kt sini.



sebelum tu...

SUKA SANGAT NAK CAKAP NGAN KORANG SEMUA SEMUA..
BULAN NI SHAKLEE SANGAT BAIK HATI SEBAB BUAT PROMOSI OMEGA GUARD!
sooo.... korang boleh pilih nak yang

"BUY 6 FREE 1"


atau

"BUY 2 GET 5% OFF"



untuk buy 6 free 1, ifa tak suruh pun korang beli 6 tu.. tapi kalau korang nak share reramai.. sekampung ke.. se opiss ke.. se tamannn ke.. bagi lah tahu ifa.. boleh jew..


** peringatan pada korang ye.
pembelian dengan ifa akan dapat konsultansi percuma dan jadual pemakanan percuma.





love you,
ummi syifa (:




Sunday, 2 November 2014

RUMAH BARU TIANG SEBATU :)

Assalamu'alaikum and Hai cikpah's readers..  (=

wahhh wahhh wahhhh... pening pening cikpah nk tulis entry ni untuk uols.. :p

pertama sekali, cikpah nk ucapkan terima kasih pada semua yang sudi bertandang ke rumah baru cikpah ni..

perkara pertama yang patut cikpah post sebenarnya entry yang ini uols.. tapi TERLAJAK EXCITED!!!
cikpah dah terPOST entry LIST PRODUK . Excited punya hal lupa nk intoduce RUMAH ni.
**awak-awak-awak semua ni tahu tak ni "RUMAH" ape ni??

>>> inilah rumah alam maya cikpah. so, ape2 story.. cikpah akan share kat sini.
korang jangan lupa follow cikpah yew.
keep in touch!


>>> korang semua boleh pm / sms / whatsapp / telegram /koling2
(suka hati korang la kan nk guna ape) :p
yang penting ni nombor nye 013-4148423

>>> korang jugak boleh melawat facebook cikpah 


last but not least, ( cakap jawa plak):p cikpah adalah PENGEDAR SAH SHAKLEE yang ber no ID 1125513. cikpah rasa, cukup dulu untuk entry kali ni.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi cikpah 24jam 7 hari.

Sekiranya mesej atau sebarang pertanyaan anda lambat dibalas, harap anda dapat bersabar.
kerana cikpah juga hanya manusia biasa, kadang2 memenuhi tuntutan menjalani kehidupan harian seperti ibu2 diluar sana. YANG PASTI, ifa akan balas, cuma cepat atau lambat sahaja.:)

okeyh, sekian.



love u,
cikpah





Friday, 31 October 2014

LIST PRODUK

VITALEA IRON FORMULA
RM 88.70
120 BIJI




ALFALFA COMPLEX
S- RM 53.70 = 330 BIJI
L- RM 97.50 = 700 BIJI


 
 ADVANCED JOINT HEALTH TABLET (AJHT)
RM 124.00
60 BIJI


OSTEMATRIX
RM 61.00
120 BIJI


DTX COMPLEX
RM 155.00
90 BIJI


GARLIC COMPLEX
RM 47.50
60 BIJI


GLA COMPLEX
RM 91.20
60 BIJI





HERBLAX
RM 52.50
120 BIJI





PERFORMANCE DRINK- NATURAL ORANGE
RM 82.50
539g




B-COMPLEX with FOLIC ACID
RM 53.70
120 BIJI




VITA-C SUSTAINED RELEASE
RM 92.50
180 BIJI




ESP SOY PROTEIN ISOLATE POWDER
RM 150.00
850g




VITA-E COMPLEX
RM 149.00
120 BIJI



CINCH ENERGY TEA MIX
RM 131.00
28 STICKS



VIVIX
RM 475.00
150 ML




CINCH SHAKE MIX 
(CAFE LATTE, CHOCOLATE, VANILLA)
RM 173.00
15 SV = 765g




COLLAGEN POWDER
RM 298.00
15 SACHETS




BASIC H
ORGANIC SUPER CLEANING CONCENTRATE
RM 46.00
16 OZ




CAROTOMAX
RM 74.00
30 BIJI



ZINC COMPLEX
RM 33.70
120 BIJI



CHEWABLE VITA-C PLUS 100mg
RM 37.50
90 BIJI



LECITHIN
RM 52.50
180 BIJI



MEAL SHAKES- FRENCH VANILLA
RM 113.70
544g



RM 136.00
90 BIJI





CoQHEALTH PLUS
RM 124.00
30 BIJI



PEPPERMINT GINGER PLUS
RM 45.00
90 BIJI




HERBAL BLEND- MULTI PURPOSE CREAM
RM 27.50
4 OZ


NUTRIFERON
RM 181.00
30x1.2g





PHYTOCOL-ST
RM 197.00
120 BIJI