Wednesday, 15 February 2017

Tips Bersihkan Sayur @ Buah dari Pestisid

Haiiii haiii haiiii 🙌🙌🙌

Hari ni hari rabu kan? Ramai yang pegi pekan rabu beli barang dapur kan.. terutama mak mak yang over rajin ni.. pasti akan masak sesuatu untuk hidangan keluarga. Kalau mak2 atau daddy2 beli sayur dgn buah.. hati2 ye semasa nak makan. Cuci bersih2 taw.

Ok, hari ni cikpah saja suka nak share @ kongsikan tips bersihkan sayur dan buah dari racun perosak pestisid atau bahan kimia.

Antara tips yang korang boleh gunakan ialah:

1. 1 sudu makan jus lemon + 1 sudu makan white vinegar + secawan air = campurkan.
Boleh di masukkan dlm spray botol atau kedalam besen untuk merendam buah atau sayuran.

2. 5 cawan air + 1 sudu makan garam. Campurkan kedalam besen untuk direndam buah atau sayur.

3. 1/2 biji lemon (ambil jus sahaja) + 1 sudu makan soda bikarbonat + 1 sudu makan white vinegar + secawan air = campurkan. Sedia utk di spray atau di lap pd buah atau direndam utk sayur sayuran.

4. 20 titik jus buah grapefruit + 1 sudu makan white vinegar + secawan air. Siap untuk direndam atau di spray pada buah buahan atau sayur sayuran.

5. 2 titik basic H campurkan dengan 5 cawan air. Rendamkan buah atau sayur kedalam campuran tersebut. Bilas dgn air bersih.. siap untuk di masak atau d makan.

Dalam lima lima tips kat atas ni.. cikpah prefer guna no 2 dan 5 ja.. nak taw sebab apa? Sebab mudah dan ringkas.. lepas tu jimat ya hamattt.... tak perlu pening2 mana nak cari bahan tu 😅😅😅

Mudah, jimat, ringkas, selamat yang tu yang mak hencikkk sukaaa..
Tak caya? Ce hampa p tanya labu labi 😁😁😁

Cikpah suka sangatttt dgn basic H tu.. 1001 kegunaan taw. mop lantai, basuh pinggan, cuci dapur semua buleh laa..
nak taw lanjut, meh kita sembang tepi 😉

WhatsApp cikpah lelaju nahh
013-4148423

#tsunamishaklee
#pts3.0
#teamgegar
#shakleepantairemis
#shakleebycikpah